Lisans Programı

TARİH BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli puanı alarak başarılı olan adaylar içerisinden tercihte bulunanlar, Yabancı Uyruklu Öğrenci (YÖS) Sınavında başarılı adaylar içerisinden tercihte bulunanlar ve dikey geçiş, kurum içi yatay geçiş, kurumlar arası yatay geçiş, merkezi yerleştirme puanıyla yatay geçiş kapsamında bölümümüzün I. ve II. öğretim programına öğrenci kabulü gerçekleştirilmektedir. ÖSYM sınavları neticesinde bölümümüzün I. öğretim programına 62, II. öğretim programına 42 öğrenci olmak üzere yılda ortalama 104 öğrenci alımı gerçekleştirilmektedir. Ayrıca protokol anlaşması bulunan diğer üniversitelerin öğrencileri geçici öğrenci statüsünde ve belirli sürelerle sınırlı olmak üzere Farabi / Mevlana / Erasmus değişim programı kapsamında bölümümüzde öğrenim görmek üzere kabul edilmektedir.

Tarih Bölümü Lisans Programında I. (gündüz) ve II. (gece) öğretim programı yürütülmektedir. 

Bölümün Lisans Programının olağan eğitim öğretim süresi sekiz yarıyıl, azami süresi ise ondört yarıyıldır.

Tarih Bölümü Lisans Programının eğitim öğretim dili %100 Türkçe' dir. Zorunlu veya isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimi uygulaması bulunmayan bölümümüze yeni kayıtlanan öğrenciler 1. Yarıyıl öğrencisi olarak eğitim öğretim sürecine başlamaktadırlar.

Farabi / Mevlana / Erasmus değişim programı kapsamında yeterli koşulları sağlayan öğrencilerimiz, protokol anlaşmalı yurt içi ve dışı üniversitelerde belirli sürelerle öğrenim görebilmektedir.

Program mezuniyetine hak kazanılabilmesi için, belirli yükümlülüklerin sağlanmış olması gerekir. Bu yükümlülükler; öğretim planının her bir eğitim öğretim yarıyılında alınan ve başarıyla tamamlanan zorunlu/seçmeli ders yükünün asgari 30 AKTS olması (*Career Planning dersinin bulunduğu öğretim planlarında 1. yarıyıldaki derslerin toplam AKTS değeri 32’dir), sekiz yarıyıl toplamının ise 240/242 AKTSye ulaşması, başarısızlık/devamsızlık/yetersizlik notunun bulunmaması, genel ağırlıklı not ortalamasının 2.00 veya üzerinde olması ile yerine getirilir.

Bölümümüzün I. öğretim programından mezun olan öğrenciler "Tarih Bölümü Lisans Programı" diploması almaya hak kazanırlar. Mezuniyet için gerekli derslerini tamamlayan ve mezuniyet şartlarını yerine getiren öğrenciler daha kısa sürede mezun olabilmektedirler. Mezuniyete hak kazanan öğrenciye herhangi bir unvan verilmez.

2019 yılı ve sonraki yıllarda Bölümümüze kayıtlanan öğrenciler “2019 Bologna ECTS Uyumlu Tarih Bölümü Müfredatı” na bağlı olarak eğitim öğretim süreçlerini devam ettirmektedir. Bu müfredata tabi öğrencilerin ders kayıtları sürecinde alabilecekleri maksimum oran dersin ECTS’ si olarak belirlenmiş olup, not ortalamaları (YANO* – GANO** ) dersin ECTS oranı esas alınarak hesaplanmaktadır.
 

Öğretim Planı Yarıyıl Ders Sayıları Dağılımı
 
(1. Yıl) = 1. Yarıyıl - Güz   (1. Yıl) = 2. Yarıyıl - Bahar
8 Adet Zorunlu Ders 7 Adet Zorunlu Ders
 
(2. Yıl) = 3. Yarıyıl - Güz   (2. Yıl) = 4. Yarıyıl - Bahar
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli I Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli II Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders
 
(3. Yıl) = 5. Yarıyıl - Güz   (3. Yıl) = 6. Yarıyıl - Bahar
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli III Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli IV Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders
 
(4. Yıl) = 7. Yarıyıl - Güz   (4. Yıl) = 8. Yarıyıl - Bahar
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli V Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders
3 Adet Zorunlu Ders
Seçmeli VI Havuzuna 3 Adet Seçmeli Ders